Tavaszi csirkeaprólék leves
Tavaszi csirkeaprólék leves
Ezt a levest anyukám és nagymamám is igen sokszor készítette, mikor már volt friss zsenge zöldborsó. Mi gyerekek kifejtettük, ők pedig megfőzték ebédre. Ez most is így megy a lurkóim imádják fejteni na és enni miközben fejtik. De szerintem is így finom mikor jó zsenge még a borsó. A levesbe mehet a csirke többi aprólék része, én inkább csak simán csirke szárnyat teszek bele, mert azt biztosan megeszik.
Hozzávalók:
1 kg csirke szárny, 1 kg fejteni való zöldborsó (ami kifejtve kb 50 dkg), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg répa, zöldség vegyesen, olaj, liszt, só, őrölt bors, őrölt pirospaprika, 1 marék apróra vágott petrezselyem
A csipetkéhez:
1 db tojás, só, liszt amennyit felvesz. (kb 10 dkg)
Elkészítés:
A csirke szárnyakat alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Aki szereti el is vághatja több részbe a forgóknál, én nem szoktam.
A zöldségeket meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát nyomjuk át fokhagymanyomón.
Egy lábasba felforrósítjuk az olajat, majd megpirítjuk benne a zöldségeket.
Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, és kissé megdinszteljük.
Meghintjük a liszttel,
elkeverjük, egy picit pirítjuk, majd mehet rá a pirospaprika, bors, só,
és felengedjük 1,5 liter vízzel. Beletesszük a csirke darabokat,
kb 10 perc elteltével a borsót is hozzá adjuk.
Ha kell adunk még hozzá vizet (én szoktam kb még fél litert) így főzzük kicsit félrecsúsztatott fedővel lassú tűzön, amíg a borsó és a csirke meg nem puhul.
Amíg megfő, addig elkészítjük a csipetkét.
Egy tálba tesszük a tojást, sót, villával összekeverjük és hozzáadjuk apránként a lisztet.
Jól összegyúrjuk, addig adjuk hozzá a lisztet, amíg a tészta nem ragad a kezünkhöz.
Két ujjunkkal csipkedjünk le belőlük,
és egy pici sodrás a két ujj között
és mehet egy tálra.
A tésztát közbe mártogassuk lisztbe, hogy ne ragadjon csipkedés közben.
Ha a borsó és a hús is jó, akkor a csipetkéket a levesbe öntjük,
és addig főzzük, amíg a leves tetejére nem jönnek. (ez csak pár perc és kész is)
Ha feljöttek a tetejére beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet,
forralunk a levesen egyet és tálalhatjuk is.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.