Sós stangli

2013.07.30 17:59

Sós stangli

Ezt a receptet az előző sós kiflinél az oldalamon kaptam, hogy próbáljam ki. A recept szerint 16-18 db-ra kellene osztani, és nagyobb békebeli sóskifli lenne belőle, de én 14 db-ra osztottam, nekem így jobban bejött. És kisebb tömzsi kifliket kaptam. Ha megsült ez olyan kifli, mint gyerekkoromban, aminek le lehetett pucolni a héját a beléről. Emlékszem lepucoltuk megettük a héját majd a belével kardoztunk, amíg valakié el nem szakadt, akkor bekebeleztük azt is.

Hozzávalók:
75 dkg liszt, 450 ml langyos tej, 3 dkg rama, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott evőkanál cukor
3,5 dkg élesztő

Kenéshez:

1 db tojás

Elkészítés:

2 dl langyos lejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá csipetnyi cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Tálba tesszük a lisztet, cukrot, sót, olvasztott ramat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, maradék tejet, és jól összegyúrjuk, bedagasszuk.

Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyre téve 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt 14 részre osztjuk.

 Köröket formálunk belőle, és letakarva fél órát pihentetjük.

Egyesével ovális köröket nyújtunk, de úgy, hogy az egyik végét tömzsin hagyjuk,

tehát csak a felétől nyújtjuk ki vékonyra.

Majd a tömzsi vastag végéről feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, a végeit alulra tegyük, akkor nem tekerednek ki. 

Konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.

Egy egész tojást villával felverünk, és megkenjük őket.

Ezután lehet meghinteni darabos sóval, akár köménymaggal. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.  

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.