Sós perec

2014.01.22 15:20

Igazi sós perec

Egy kedves barátnőm nagyijától van a recept. Anno úgy kaptam ez az igazi búcsús perec. Én kétféle képen szoktam elkészíteni a felét kisebbre sodrom, ezekből kisebb vastagabb perec lesz, ami puhább. A nagyobbakból pedig ropogós lesz. Ha így készítem, a nagy gyerkőceim is örülnek, mert ők a ropogóst szeretik, míg a legkisebb a puhát.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, 1 db tojás, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 ½ teáskanál só

A sós masszához:

30 g liszt, 30 g só, 50 ml víz

Elkészítés:

1 dl tejbe tesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az olvasztott vajat, sót, tojást, tejet és a felfuttatott élesztőt. Majd jól összegyúrjuk, dagasszuk.

Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 90 percre.

A masszához a lisztet, sót és a vizet egy kis tálban összekeverjük egy kanállal.

Ha megkelt a tészta 12 db-ra vágjuk. Kisodorjuk és perecet formázunk belőle.

Én a kisebbeket 50 cm-esre szoktam sodorni, a nagyobbakat pedig 80-90 cm hosszúra.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.

180 fokra előmelegített sütőben sütjük és félidőnél 10 perc elteltével meglocsoljuk a sós masszával.

Összesen 20 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

Kedvenceink:

 
Logó
Tematikus linkgyűjtemény és linkkatalógus

 

 Legjobb receptes blogok

 

 

 


 

 

 

Szerzői Jogvédelem

Ezen az oldalon közzétett saját készítésű fényképek nyilvános felhasználása tilos. Ezen fényképek kizárólagos felhasználási joga és az oldalon közzétett szöveges tartalom az én tulajdonom, újraközlésük szigorúan tilos, vagy az oldalamra mutató linkkel lehetséges. A másoktól hozott receptek a linkben elérhető oldalak tulajdonát képezik.