Mézes krémes

2016.01.03 14:26

Mézes krémes (mézes zserbó)

Elég sokféle verzió létezik ebből is, ahány ház annyi szokás. Van, aki kakaós krémet tesz bele, van, aki lekvárt is, én így kaptam anno egy nagyitól a receptet, nem változtattam rajta mi így szeretjük, egyszerű és nagyon finom. Régen mézes krémesnek hívták, ma már mézes zserbóként ismert, gondolom, ahogy változtattak rajta úgy jött az új név is. A receptem kanállal mér 1-2 dolgot, de lemértem így a zárójelben ott a pontos gramm is.

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 db tojás, 4 evőkanál méz (100 g), 100 ml tejföl

Krémhez:

3 db tojás sárgája, 3 evőkanál cukor (80 g), 1 csomag vaníliás cukor, 3 púpozott evőkanál liszt (90 g), 7 dl tej, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál rum

Tetejére:

20 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítés:

A lisztet elmorzsolunk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, a mézet a tejföllel 

jól kidolgozott tésztát készítünk. 

4 részre osztjuk, 30 percig pihentetjük. 

(míg pihen a tészta én a főzött krémet elkészítem, mert míg megsülnek a lapok ki is hűl, és folytathatom az összeállítással egyből)

Elkészítjük a krémet is. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, 

hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet 

és apránként hozzáadagolva a tejet folyamatos keverés mellett csomómentesre keverjük, 

majd sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni.

És akkor letelt a pihi süthetjük a lapokat.

A lapokat egyesével kés vastagságúra nyújtjuk 

majd jól megzsírozott vagy sütő papiros tepsi hátlapján (én a sütő papiros verzióval sütöm a lapokat) 

170 fokon 7-10 perc alatt megsütjük a lapokat. 

Ha megsültek a lapok a vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a rumot is 

majd a kihűlt krémmel alaposan kikeverjük.

A lapokat egymásra téve megtöltjük a krémmel, úgy hogy az első, második illetve a harmadik lapra krémet kenünk, 

a legfelső negyedik lapra kerül az olvasztott csokoládé, 

amit hagyunk megszilárdulni, 

majd forró vízbe mártott (papírkéztörlőn letörölt) késsel felvágunk. (így nem törik a csokoládé a tetején)

Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.

Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen

Kedvenceink:

 
Logó
Tematikus linkgyűjtemény és linkkatalógus

 

 Legjobb receptes blogok

 

 

 


 

 

 

Szerzői Jogvédelem

Ezen az oldalon közzétett saját készítésű fényképek nyilvános felhasználása tilos. Ezen fényképek kizárólagos felhasználási joga és az oldalon közzétett szöveges tartalom az én tulajdonom, újraközlésük szigorúan tilos, vagy az oldalamra mutató linkkel lehetséges. A másoktól hozott receptek a linkben elérhető oldalak tulajdonát képezik.