Csíkos kalács

2013.07.26 08:41

Csíkos kalács

Még évekkel ezelőtt találtam a receptet egy női társalgóban, és hát nagyon örültem neki, mert mi igen szeretjük a kalácsot akár simán egy pohár finom kakaóval, akár lekvárosan, vacsorára, vagy reggelire.  Tényleg nagyon finom laza szerkezetű, és olcsóbb, is mint a bolti társai. Az eredeti receptben a liszt úgy állt össze, hogy 40 dkg a finomliszt, és 20 dkg a rétesliszt, én ezen változtattam, mert réteslisztem max akkor van otthon ha rétest szeretnék sütni, ritkán használom azon kívül. Ha valaki szereti, lehet mazsolát beletenni, és a citrom reszelt héja is elhagyható, de szerintem nagyon kellemes ízt ad hozzá.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl joghurt, 1 db tojás, 5 dkg olvasztott rama, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor

A kakaós tésztához:

3 evőkanál kakaó, 4 evőkanál víz

A kenéshez:

1 db tojás

Elkészítés:

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 csipetnyi cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, tojást, olvasztott ramat, joghurtot, csipet sót, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és felfuttatott élesztőt is jól összegyúrjuk, kidagasszuk.

Majd kétfelé osztjuk.

A kakaót a vízzel elkeverjük, és az egyik tésztához adjuk, ezt is jól összegyúrjuk.

Tiszta konyharuhával letakarjuk,

meleg helyre téve egy óra alatt duplájára kelesztjük. 

Lisztezett deszkán mind a két tésztát elfelezzük.

Egyforma lapokat nyújtunk belőle, majd a fehéret alulra tesszük,

ráfektetjük a kakaóst és szorosan feltekerjük.

Beletesszük a formánkba,

és még 30 percig letakarva kelesztjük.

Kis tálba tojást villával felverjük, majd megkenjük a kalácsot.

160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan pirulna, a teteje egy alufóliát tegyünk rá, és úgy süssük tovább, kell neki az a 40 perc, hogy a belseje is megsüljön. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

Kedvenceink:

 
Logó
Tematikus linkgyűjtemény és linkkatalógus

 

 Legjobb receptes blogok

 

 

 


 

 

 

Szerzői Jogvédelem

Ezen az oldalon közzétett saját készítésű fényképek nyilvános felhasználása tilos. Ezen fényképek kizárólagos felhasználási joga és az oldalon közzétett szöveges tartalom az én tulajdonom, újraközlésük szigorúan tilos, vagy az oldalamra mutató linkkel lehetséges. A másoktól hozott receptek a linkben elérhető oldalak tulajdonát képezik.