Bodzaszörp

2013.05.21 13:56

 

Bodzaszörp

Itt az idő, most lehet bodzaszörpöt készíteni. Érdemes, mert nagyon finom, és sok jó hatása is van. Arra érdemes odafigyelni, ha szedjük, hogy ne útmelletti bodzáról szedjük a virágokat. És általában a bokor alján lévők tetvesek, ezt ne tegyük bele a szörpünkbe. Mi a bodza tetejéről szedjük, arra még nem találtunk tetvet sosem. Lehetőleg ne mossuk meg, mert az értékes virágport is lemosnánk róla, és ha a bogarak miatt ráznánk, azt is óvatosan tegyük ugyanezen okból. Ezt a receptet el lehet készíteni akácvirágból is, érdemes mert nagyon finom. A mennyiségek és az elkészítés ugyanaz csak a virág változik.

Hozzávalók:

1 db 5 L-es üveg (de lehet fazék is), kb 50 db virág ernyő (nekem most 58 db került az üvegbe egyik kisebb, másik nagyobb.), 3 liter víz, 1 kg cukor, (ez lehet nyírfacukor is), 3 db citrom, 30 g citromsav, 0,5 kg akácméz (ez elhagyható)

Elkészítés:

A vizet a cukorral, felfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mézet, a citromsavat és egészen addig keverjük míg elolvadnak.

A virágokat levágjuk a szárról, majd felváltva rétegezve a citromkarikákkal az üvegbe tesszük.

Erre öntjük rá a szirupot, hűvösebb helyre tesszük, majd 4 napon keresztül minden nap átkeverve pihentetjük. Egy sűrű szűrőn (én textilpelenkán szoktam) átszűrjük, és üvegekbe töltjük.

Lehet a tetejére szalicilt vagy nátrium-benzoátot tenni a tartósítás végett, én nem szoktam, mert hamar elfogy. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

Kedvenceink:

 
Logó
Tematikus linkgyűjtemény és linkkatalógus

 

 Legjobb receptes blogok

 

 

 


 

 

 

Szerzői Jogvédelem

Ezen az oldalon közzétett saját készítésű fényképek nyilvános felhasználása tilos. Ezen fényképek kizárólagos felhasználási joga és az oldalon közzétett szöveges tartalom az én tulajdonom, újraközlésük szigorúan tilos, vagy az oldalamra mutató linkkel lehetséges. A másoktól hozott receptek a linkben elérhető oldalak tulajdonát képezik.